Debat og politik

Debat: Ambulancefører skal ikke kriminaliseres for deres arbejde!

Michael Aastrup Jensen (V).

Det lokale folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V) har kaldt Transportminister Trine Bramsen (S) i Folketingssalen onsdag den 4. maj for at finde ud af, om den Socialdemokratiske regering er klar på at sikre bedre vilkår for de hårdt arbejdende ambulanceførere, hvor det på det seneste er blevet tydeliggjort, at de risikerer job og kørekort ved udrykningskørsel. 

Spørgsmålene i salen er stillet på baggrund af den seneste sag mod ambulancefører Bruno Dante Martiri, der forleden kunne se sig frifundet for alle anklager i forbindelse med et sammenstød med en personbil under en udrykning i november, der ellers stod til at frakende ham sit kørekort – og dermed sit job.

I april 2021 justerede den nu daværende Justitsminister, Nick Hækkerup, ordningen med fartbøder til politiets personale i forbindelse med udrykningskørsel som led i tjenesten, men dette gjaldt ikke ambulance- eller andet udrykningskørsel. Derfor ønsker Michael Aastrup nu at undersøge, hvorfor dette ikke er ændret for alt udrykningspersonale. 

Michael Aastrup udtaler:  

”Det kan ikke passe, at vi i dag straffer udrykningspersonale i sundhedsvæsnet, der hver dag går på arbejde for at passe på os og redde liv. Jeg har haft en god dialog med flere lokale ambulanceførere, der fortæller, at en sådan justering af færdselsloven er vital for at de kan udføre deres arbejde. Derfor har jeg nu taget sagen op med Transportministeren, og håber, at regeringen vil ændre loven således, at ambulanceførere ikke skal være nervøse for tab af kørekort og job næste gang, de er på arbejde, men derimod koncentrere sig om at redde liv i stedet for.”  

Louise Høeg, der er regionsmedlem for Venstre i Region Midtjylland, deler holdningen:  

”Vores ambulanceførere udfører dagligt utroligt mange kørsler med mennesker i meget svære situationer. De sørger for at borgerne hurtigt og på forsvarlig vis kommer frem, og er således en vigtig del af vores sundheds væsen. De kan naturligvis opstå sammenstød, men det kan ikke være rimeligt at ambulanceførerne skal frygte at blive anklaget i en sådan situation, hvor de med al deres proffesionalisme søger at hjælpe borgerne til hurtigst muligt behandling”. 

Kenneth Niebuhr Sejersbøl, ambulancefører, udtaler: 

”Jeg synes simpelthen ikke, at det kan være rigtigt, at dommen skulle være så hård imod Bruno Dante Martiri. Det gælder ikke kun ambulancefører, men også brand- og redningspersonale, ja, og ikke mindst politiet. Vi som kører udrykning til sidestiller engang imellem egen sikkerhed for at hjælpe andre, som er kommet alvor ligt til skade eller er alvorlig syg. Der køres hundredvis af udrykninger i Danmark hver dag, og engang imellem går det desværre galt, men det skal man ikke straffes for på den her måde”.  

Sagen tages op til debat med Transportministeren til Spørgetid, onsdag d. 4. maj, af Michael Aastrup. 

Kommentarer