Debat og politik

Efter pres fra Michael Aastrup (V): Transportministeren erkender sig enig i, at ambulanceførere skal have bedre vilkår.

Michael Aastrup Jensen (V), medlem af Folketinget.

Onsdag kaldte det lokale folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V), Transportminister Trine Bramsen (S) i Folketingssalen for at finde ud af, om den Socialdemokratiske regering er klar på at sikre bedre vilkår for de hårdt arbejdende ambulanceførere, hvor det på det seneste er blevet tydeliggjort, at de risikerer job og kørekort ved udrykningskørsel. 

Spørgsmålene i salen blev stillet på baggrund af den seneste sag mod ambulancefører Bruno Dante Martiri, der for kort tid siden kunne se sig frifundet for alle anklager i forbindelse med et sammenstød med en personbil under en udrykning i november, der ellers stod til at frakende ham sit kørekort – og dermed sit job. I april 2021 justerede den nu daværende Justitsminister, Nick Hækkerup, ordningen med fartbøder til politiets personale i forbindelse med udrykningskørsel som led i tjenesten, men dette gælder ikke for ambulance- eller andet udrykningskørsel. 

Transportministeren var enig med Michael Aastrup Jensen i, at der er behov for at kigge på lovgivningen igen og hvorledes den kan fortolkes. Ministeren gav dermed en udstrakt hånd til at sikre, at denne hændelse ikke skal gentage sig. 

Michael Aastrup glæder sig over, at Transportministeren erkender sig enig i behovet for en lovændring om problemstillingen og udtaler: ”Det kan ikke passe, at vi i dag straffer udrykningspersonale i sundhedsvæsenet, der hver dag går på arbejde for at passe på os og redde liv. Jeg har haft en god dialog med flere lokale ambulanceførere, der fortæller, at en sådan justering af færdselsloven er vital for at de kan udføre deres arbejde. Derfor glæder det mig, at Transportministeren er åben for en lov- eller fortolkningsændring således, at ambulanceførere ikke skal være nervøse for tab af kørekort og job næste gang, de er på arbejde, men derimod koncentrere sig om at redde liv i stedet for. Jeg vil derfor følge sagen til bunds og sikre, at Transportministeren overholder det løfte hun gav mig i salen ”.  

Louise Høeg, der er regionsmedlem for Venstre i Region Midtjylland, deler holdningen:

”Vores ambulanceførere udfører dagligt utroligt mange kørsler med mennesker i meget svære situationer. De sørger for at borgerne hurtigt og på forsvarlig vis kommer frem, og er således en vigtig del af vores sundhedsvæsen. De kan naturligvis opstå sammenstød, men det kan ikke være rimeligt at ambulanceførerne skal frygte at blive anklaget i en sådan situation, hvor de med al deres professionalisme søger at hjælpe borgerne til hurtigst muligt behandling. Vi værdsætter Michaels indsats og håber regeringen kan se, at der er behov for en ændring nu”.

Kommentarer