Debat og politik

Hjernerystelse: Der er brug for en behandlingsgaranti

Af Iben Sønderup, Socialdemokratiet

Folketingskandidat, Østjyllands Storkreds

Pressemeddelelse:

Socialdemokraten Iben Sønderup foreslår behandlingsgaranti for hjernerystelse

Socialdemokraten Iben Sønderup, folketingskandidat i Randers, foreslår at der etableres en egentlig behandlingsgaranti for borgere, der rammes af langvarig hjernerystelse.

 

Baggrunden er, at patienter med langvarig hjernerystelse kun får meget mangelfuld hjælp i sundhedssystemet i dag. En hjælp, de selv skal finde og selv betale for.

 

”Tænk, hvis man sagde til folk med hjerneblødning eller blodprop, at de selv må finde ud af, hvilken behandling de skal have,” siger Iben Sønderup og fortsætter: ”Og så sender man også lige en regning på mange tusind kroner for behandlingen. Det er slet ikke rimeligt.”

 

Randers Kommune har på foranledning af Iben Sønderup ansat en forløbskoordinator for borgere med hjernerystelse. En sag, som Sønderup rejste, mens hun sad i byrådet. Nu kan randrusianere med hjernerystelse få hjælp til at finde rundt i de tilbud, der eksisterer i Randers Kommune. Men decideret behandling skal de stadig selv betale.

 

I Aarhus Kommune er man nu også på vej med en hjernerystelseskoordinator. ”Det er jo rigtig godt, og det har været meget efterspurgt,” siger Iben Sønderup, ”men man skal stadig selv betale. Og jeg synes, det er urimeligt, at patienter med hjernerystelse skal betale for behandling, der burde være finansieret over skatten, ligesom behandling for kræft, blodpropper, hjerneblødning, hjertesvigt, KOL, astma og alle mulige andre sygdomme.”

 

I Danmark rammes ca. 25.000 borgere om året af hjernerystelse, og af dem er det op mod 40%, der får senfølger. For en del patienter bliver det en kronisk lidelse, som svækker livskvaliteten og efterlader mennesker uden for arbejdsmarkedet, og endda uden for samfundsfællesskabet, fordi senfølgerne bliver invaliderende i svær grad.
Der er eksempler på, at patienter med hjernerystelse har begået selvmord, fordi lidelsen, den manglende behandling og dét at man bliver overset, bliver helt uoverskueligt.

 

”De her mennesker har været overset i behandlingssystemet, fordi de ikke selv kan råbe op. Det kan man nemlig ikke, når man er ramt af langvarig hjernerystelse,” påpeger Iben Sønderup. ”Det er fuldstændig urimeligt, og det skal vi have lavet om på. Derfor mener jeg, at vi har brug for en egentlig behandlingsgaranti for mennesker, der rammes af hjernerystelse.”

 

I dag har borgere kun ret til en genoptræningsplan hos kommunen, hvis de får en henvisning af hospitalet. Men det sker meget sjældent, fordi symptomerne ofte kommer snigende, efter at patienten har forladt skadestuen.

”Man burde give de praktiserende læger mulighed for at henvise patienterne direkte til udredning og genoptræningsplan hos kommunen,” mener Iben Sønderup.

 

Mandag d. 17. oktober kl. 16 deltog Iben Sønderup i en debat om netop hjernerystelse. Debatten foregik online og var arrangeret af Hjernerystelsesforeningen. Debatten publiceres på Hjernerystelsesforeningens hjemmeside.

Kommentarer