Landdistriktsforskningens Dag 2021
Videnskab møder praksis til Landdistriktsforskningens Dag torsdag d. 16. september i Odder. Formålet er at skabe nærhed, sammenhæng og bæredygtig udvikling i landdistrikterne via dialog mellem videnskaben og den praksisnære virkelighed.
Praksis og viden i forening er kimen til succesfuld landdistriktsudvikling.
Dén overbevisning rummer baggrunden for, at Landdistrikternes Fællesråd, Region Midtjylland og Odder Kommune afholder Landdistriktsforskningens Dag d. 16. september kl. 10.00-15.30 i Kulturkøkkenet Vitavej 61 i Odder.
– Landdistrikterne rummer store potentialer både for udvikling af lokalområder, men også for national forskning. Vi ser i stigende grad, hvordan mindre områder og afgrænsede steder kan eksperimentere og opnå succes, eller hvordan de sætter dagsordenen for udviklingstendenser på tværs af landdistrikter indenfor erhverv og bosætning. Dé lærdomme venter på at blive undersøgt og delt med omverdenen, forklarer formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard og fortsætter:
– ligesom viden i højere grad skal nå landdistrikterne og skabe lokal forskningsbaseret udvikling, så er formålet med arrangementet også at lade forskerne være tæt på det, der sker i landdistrikterne.
Landdistriktsforskningens Dag 2021 modereres af Tine Gøtzsche, der vil styre deltagerne igennem temaerne nærhed, sammenhæng og bæredygtighed i en kombination af oplæg fra forskere ved forskningsinstitutioner, organisationer, virksomhedsejere og via politiske paneldebatter med blandt andre formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau og borgmester i Odder kommune, Uffe Jensen.
Klædt på til fremtidssikker udvikling
Programmet lægger op til, at dagens spørgsmål efterfølgende forsøges besvaret i workshops – og at forskerne går derfra med inspiration til nye problemstillinger, der hungrer efter viden.
Kombinationen af viden og praksis er fremtrædende i arbejdet med landdistrikter i Region Midtjylland, hvor regionsrådet sidste år vedtog en ambitiøs strategi for bæredygtig udvikling af landdistrikterne i regionen.
– Bæredygtig udvikling af vores landdistrikter er noget, vi prioriterer højt i regionsrådet. Vi ønsker som region at fremhæve de gode eksempler, men også at bringe forskningen i spil og understøtte den opbygning af kompetencer og viden ude i landsbyerne, der kan gøre, at der kommer endnu flere gode eksempler. Derfor er Landdistriktsforskningens Dag et vigtigt arrangement, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Odder Kommunes borgmester Uffe Jensen glæder sig til at sætte en vigtig erkendelse i landdistriktsudvikling på dagsordenen blandt andet via sin deltagelse i paneldebatten. Han understreger behovet for at lade forskning fylde i udviklingen af landdistrikterne – og vice versa:
– Vi prioriterer udviklingens af vores lokalområder højt, og en vigtig erkendelse i den henseende er, at dialog er vejen frem. Derfor sikrer vi i det daglige arbejde, at det gode samarbejde og den gode dialog skaber grundstenen for alt udviklingsarbejde. Jeg glæder mig over, at vi via arrangementet her kan skabe grobund for endnu mere vigtig forskning – og landdistriktsudvikling, siger borgmesteren.
Fødevarer og god energi
Til Landdistriktsforskningens Dag vil Food Organisation of Denmark bidrage med oplæg om ‘Fødevarer og værdiskabelse i landdistrikterne’ ved administrerende direktør Pelle Øby Andersen, foruden at bespise deltagerne med råvarer fra lokalområdet. Frokosten vil blandt andet bestå af confiteret lammebov fra Hou Mesterslagter, grønt fra henholdsvis Peters Gartneri og Daniels Gartneri samt brød og smør fra Fru Møllers Mølleri. Pernille Vejrum, FOODs egen huskok og tidligere køkkenchef hos Bistro Boheme, står for at trylle med de lækre, lokale råvarer.
Kommentarer