Rude

Stor opbakning til nyt svømmetilbud

Nye svømmetilbud, udviklet af Lavia Odder, til børn med handicap og deres familier møder opbakning. Foto: Odder Kommune

Nu er der godt nyt til svømmeglade børn og unge med fysiske eller psykiske handicaps i Odder. På initiativ fra Lavia Odder, der er en idrætsklub for fysisk og psykisk handicappede, er der nemlig blevet udviklet to nye tilbud om familiesvømning for børn og unge med en fysisk funktionsnedsættelse i Odder Kommune. Og svømningen kan i høj grad være med til at hjælpe børn med handicaps og deres familier, siger Niels Otto Hansen, der er formand for Lavia Odder:

”Jo flere succesoplevelser, vi kan give, jo bedre. Også for forældrene. Jeg har selv en søn med Downs Syndrom, og jeg kan huske, hvordan familiesvømning blev et fælles familieprojekt, hvor vi bakkede børnene op. Og så er der ikke nogen konkurrence, så jeg synes at det er en rigtig god idé.”

Det ene tilbud har til formål at tilbyde børnene i Børnehuset Vendelund, afdeling Gaia, Svømmeundervisning med en svømmetræner, med henblik på at børnene får trænet deres fysiske funktionsevne. Som en bonus er svømmetræneren også uddannet pædagog.

Det andet tilbud har til formål at tilbyde børn og unge med en fysisk funktionsnedsættelse svømmetræning og et fællesskab i Odder Svømmehal sammen med deres forældre lørdag klokken 13 til 14.30 i Lavia Odders vandtid. Dette tilbud er lavet i et samarbejde mellem Odder Svømmeklub, Lavia Odder og Børne- og Familiecenteret. Det er hensigten at tilbuddet på længere sigt skal forankres i Odder Svømmeklub, når det er etableret.

”Jeg er glad for at der er så stor opbakning til tilbuddet. Det at vi kan være med til at tilbyde svømmeundervisning til de her børn er et godt skridt på vejen til at vise at børn med handicaps også har ressourcer,” siger Theresa Bilgrav Kepp, der er leder af Børne- og Familiecenteret, og bliver suppleret af Niels Otto Hansen:

”Det er en god aktivitet, som vi glæder os til at prøve. Og det er vigtigt for mig at sige at det her havde ikke kunne lade sig gøre, hvis ikke det var for den store støtte fra Odder Kommune og alle de andre initiativtagere.”

Tilbuddet kommer til at bestå af flere bidrag.

  1. Tre gange undervisning af Odder Kommunes børnefysioterapeut i Halliwick svømning og øvelser i varmtvandsbassinet. Dette med henblik på at instruere forældrene i, hvordan de kan træne deres børns fysiske funktionsevne sammen i varmvandsbassinet understøttet af frivillige fra Lavia Odder.
  2. Svømmetræning til de lidt større børn udvikles med inspiration fra Parasport Danmark, der understøtte opstart af tilbud i flere svømmeklubber landet over.
  3. Opbygning af et netværk til forældrene til børn med en fysisk funktionsnedsættelse i forlængelse af svømningen/legen.

”Tilbuddene følger strategien med at udvikle træning til børn med fysiske funktionsnedsættelser med kommunes børnefysioterapeuter, som både kan foregå i de almene tilbud, som børnene går i og med forældrene understøttet af tilbud i foreningsregi. Vi vil gerne have træningen til at foregå i børnenes nærmiljø,” siger Theresa Bilgrav Kepp.

Familiesvømningen er blevet til i et samarbejde mellem Lavia Odder, Soroptimist International Odder, Odder Svømmeklub, Parasport Danmark, Børnehuset Vennelund og Odder Kommunes Børne- og Familiecenter.

Tilbuddene er udviklet på baggrund af et møde, som Lavia Odder tog initiativ til den 8. september 2020 og på baggrund af en henvendelse fra Soroptimist International Odder til BFC.

Soroptimist International Odder har finansieret svømmetilbuddet til specialstuerne i Vennelund.

Kommentarer